Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u FBiH objavljen 17.09.2021. u Službenim novinama propisuje da će svi obveznici fiskalizacije morati zamijeniti fiskalne uređaje. Obveznoj zamjeni fiskalnih uređaja,  u rokovima propisanim pravilnikom, podliježu svi fiskalni obveznici, a rokovi ovise o vremenu fiskalnih inicijalizacija.

Rokovi za zamjenu fiskalnih uređaja

U pravilniku o dinamici zamjene fiskalnih sustava u FBiH, članom 4. su propisani rokovi za zamjenu fiskalnih sustava i to u tri kategorije:

  • Zamjena fiskalnih sustava koji su inicijalno fiskalizirani počevši od 23.08.2010. godine do 31.12.2013. godine izvršit će se zaključno sa 30.06.2022. godine.
  • Zamjena fiskalnih sustava koji su inicijalno fiskalizirani počevši od 01.01.2014. godine do 31.12.2017. godine, izvršit će se zaključno sa 30.06.2023. godine.
  • Zamjena fiskalnih sustava koji su inicijalno fiskalizirani počevši od 01.01.2018. godine do 01.09.2021. godine, izvršit će se zaključno sa 30.06.2024. godine.

30.06.2024. godine je posljednji rok da se postojeći fiskalni uređaji zamijene sa novim sustavima .

Brojne nedoumice i otvorena pitanja – od kad se računa fiskalna inicijalizacija?

Nakon objave pravilnika, ostala su brojna otvorena pitanja poput onih računa li se datum fiskalne inicijalizacije obveznika ili uređaja?

Kako utvrditi kada treba promijeniti uređaj za one koji su kupili polovan fiskalni uređaj?

Također, mnogima je nejasno koje uređaje se i dalje može servisirati, a koje ne? Naime, uređaji nabavljeni do određenog datuma mogu biti servisirani te im se u određenom roku može raditi zamjena fiskalnog modula i matične ploče.

Kontaktirajte XSOFT za besplatno savjetovanje

Stručni tim XSOFT-a nudi besplatno savjetovanje o tome kada je vrijeme za zamjenu fiskalnog uređaja za vašu firmu. Sve što trebate uraditi je kontaktirati XSOFT i pomoći ćemo Vam da identificirate do kada ste dužni zamijeniti vaš fiskalni uređaj i, ukoliko to želite, pomoći oko procesa zamjene.

Pored širokog izbora novih modela fiskalnih kasa, XSOFT je ovlašteni fiskalni distributer/serviser  koji vrši potpunu uslugu provođenja fiskalizacije od ispunjenja zahtjeva, preko instalacije kase do obuke, podrške i održavanja fiskalnih uređaja Vašeg poduzeća. Naš tim ekonomskih i informatičkih stručnjaka je na punom raspolaganju da olakša proces fiskalizacije za Vašu tvrtku.

Pored fiskalizacije, XSOFT nudi niz aplikacija za unaprjeđenje poslovanja, među kojima je sveobuhvatni sustav za poslovanje xERP.

Javite nam se!

Sastanak, prezentacija, druženje…